GLUKORIZON.NL GLUKORIZON.NL

Yamaha PSR 520 keyboard

Yahama PSR520

Yamaha PSR 520

Ik ben in het gelukkige bezit van een Yamaha-keyboard Portatone PSR 520. Af en toe knoop ik dit apparaat aan mijn computer om wat deuntjes in te spelen. Ook is de PSR 520 goed bruikbaar als een veredelde geluidskaart voor het afspelen van MIDI-bestanden. Bijvoorbeeld bij het gebruik van de PC als karaokemachine voor een groter gezelschap: een beamer projecteert de teksten op een scherm, het keyboard zorgt voor een redelijk geluid.

Ook is de PSR 520 handig om melodietjes van een arrangement te voorzien. Een volledige band speelt mee aan de hand van de akkoorden die je met de linkerhand speelt, terwijl je met rechts de melodielijn speelt. Het geheel wordt door een sequencer op de PC opgenomen. Eventueel speel je de linkerhand en de rechterhand na elkaar in. Is het nummer eenmaal opgeslagen op de PC, dan kun je onvolkomenheden wegpoetsen of ander knip- en plakwerk verrichten.

Enkele mensen hebben mij in het verleden gevraagd of ik nog een handleiding heb van de PSR 520. Die heb ik. Maar belangrijker voor derden is misschien dat ik ook een versie in PDF heb. Ooit eens van de site van Yamaha geplukt; maar daar is de handleiding niet meer beschikbaar. Daarom heb ik de handleiding van de Yamaha PSR 520 maar op mijn eigen site gezet.

Naar boven

Cubase op de Atari

Om ingespeelde stukken op mijn keyboard te kunnen bewaren en verder te kunnen bewerken, heb ik mijn oude Atari 1040ST van de zolder gehaald. Het is even wennen in het PC-tijdperk van de Ghz-en en GB-en, maar het werkt nog wel. Deze 1 MB machine kan net Cubase 3 in zijn geheugen laden.

Ik heb inmiddels aardig wat ervaring opgedaan met de combinatie Atari, Cubase en de Yamaha PSR520. Er zitten soms wat rare technische addertjes onder het gras. Zie meer hierover in de uitgebreide beschrijving.

Inmiddels is mijn systeem al weer gewijzigd. De Atari is vervangen door een laptop met Windows XP Professional. Hierop aangesloten is een externe geluidskaart, de ESI QuataFire 610. De communicatie verloopt via firewire. De Yamaha PSR 520 is verbonden met de QuataFire via standaard MIDI-kabels. Als sequencer werk ik meestal met Cubase SX. Deze combinatie werkt toch wel prettiger dan het oude systeem met de Atari. Ik hoop dat ik spoedig hier meer over kan berichten.

Naar boven